Hvem bestemmer hva i Norge?

I Norge er det mange som bestemmer. Men hvem bestemmer hva, egentlig? Dommeren i en fotballkamp bestemmer, og dommeren i en rettssal bestemmer. Kongen bestemmer noe. Stortinget bestemmer mye. Rektoren på skolen bestemmer, og du kan bestemme en god del over ditt eget liv.

Accessibility icon Hvem bestemmer hva i Norge?

Hvem bestemmer
hva i Norge?

I Norge er det mange som bestemmer. Vi har nemlig noe som heter folkesuverenitet, og det betyr at folket velger hvem som skal bestemme. Et annet ord for dette er demokrati.

Hvert fjerde år kan alle over 18 år stemme på hvilke partier og politikere som skal sitte på Stortinget. De som sitter der, kaller vi folkevalgte, og de bestemmer ganske mye over hvordan det er å bo i Norge.

Tenk litt over hvorfor aldersgrensen for å stemme er 18 år. Burde barn også få stemmerett?

Norge med små mennesker
Lys varm bakgrunn
Lys varm bakgrunn

Kongen øverst, jeg nederst

Se for deg Norge som en stige. Øverst sitter kongen. Han er Norges statsoverhode, men han bestemmer egentlig ikke så veldig mye. På trinnet under kongen sitter stortingspresidenten. På neste trinn sitter Stortinget, og under der igjen finner vi regjeringen.

Videre nedover stigen er det mange som bestemmer ulike ting.

Nederst på stigen finner vi oss selv. Vi kan bestemme ganske mye over vårt eget liv, men vi må klatre oppover stigen hvis vi skal bestemme enda mer.

Karrierestige
Karrierestige

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!