Hvor gamle kan vi bli?

Ny forståelse av hvilke prosesser i kroppen som forårsaker aldring kan bidra til å flytte grenser og endre vår vanlige forståelse av alder.

Accessibility icon Hvor gamle kan vi bli?

Vi blir født, vi lever og vi dør. Sånn er det selvfølgelig for alle, men noen lever lenger enn andre. Det eldste mennesket gjennom tidene var franske Jeanne Louise Calment, som ble 122 år og 164 dager gammel.

Hvor gamle kan vi bli? 

Flere og flere i verden overlever til de blir gamle. Allikevel lever de eldste av oss omtrent like lenge som de alltid har gjort. Folk ble ofte rundt 70 for tusen år siden også.

Hva er hemmeligheten til et langt liv? Hvis man vil se hva som skjer når man blir gammel, er det vanskelig å forske på mennesker. Det tar jo mange år før vi blir gamle! Da er det mye lettere å forske på mark eller mus.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Skjønnhetsprodukter
Skjønnhetsprodukter

Marken man forsker på lever bare i tre uker, og mus blir sjelden mer enn tre år. Da kan man lett se hva som skjer fra de er nyfødte til de blir gamle.

Gener er små koder vi alle har inni oss. Selv om mark og mus ikke likner på mennesker, har de gener som likner våre. Derfor håper man at medisiner som virker på dem også vil virke på mennesker.

Når man blir gammel, blir man oftere syk. Hvis vi vil at folk skal holde seg friske hele livet, må vi gjøre noe med det. Man har fått til det med mus, men ingen har prøvd på mennesker enda.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Små hvite mus i et bur
Små hvite mus i et bur

Hvorfor blir levende ting eldre? 

Det finnes organismer som nesten ikke blir eldre. Noen fisk og sjødyr kan leve veldig lenge, og det finnes trær og sopp som er tusenvis av år gamle! Man skulle kanskje tro at dyr som lever lenge vinner over dyr som lever kort, men slik er det ikke.

Det er nemlig dyrt å leve evig! Alle arter bruker næring for å holde seg i live. Hvis de blir skadet trenger de ekstra næring for å fikse seg selv. Når man blir veldig gammel koster det for mye næring å holde seg i live. Da er det bedre for arten at neste generasjon tar over.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Charles Darwin illustrasjon
Charles Darwin illustrasjon

Det er viktig å få barn! 

Det viktigste for en art, er at individene blir gamle nok til at de kan få barn. Ellers forsvinner arten. Da er det kanskje like nyttig å ha et kort liv og lage tusenvis av unger fort, slik som mygg gjør.

Eldre mann med stokk
Eldre mann med stokk

Hvordan blir vi eldre? 

Kroppen vår består av millioner av celler. Det er små klumper som gjør oppgaver for oss. Når celler dør, må vi ha nye. Det får vi ved at andre celler deler seg i to.

Av og til blir ikke kopien like bra. Det er litt som når man starter med et ord i hviskeleken, og så blir det til noe helt annet! Når man kopierer celler mange ganger, kan de bli skadet. Da fungerer kroppen dårligere enn da den var ung.

DNA 

Inni cellen finnes noe vi kaller arvestoff, eller DNA. Det er en lang remse som er litt som en kode. Her står oppskriften på hvem du er. Med en annen kode ville du kanskje vært en blekksprut eller en papegøye! Derfor er det viktig at koden er riktig.

Når cellen deles, må den lage mer DNA. Da hender det at det sniker seg inn en feil. Plutselig har du en føflekk der du ikke hadde det fra før. Det skjer mer og mer når man blir gammel.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Genmodifisering
Genmodifisering

Kan man bli ung igjen? 

Forskere prøver hele tiden å forstå hva som gjør oss eldre. Kanskje kan man lage en pille som gjør deg yngre igjen, sånn at du kan leve lenger.

Man har faktisk fått til sånt med musene man forsker på, men vi vet ikke om de samme triksene kan brukes på mennesker.

Å bli gammel i fremtiden

Kanskje vil vi en gang i fremtiden klare å sette en stopper for det at folk blir gamle. Tenk deg hvordan det ville vært! Uansett er det nok fortsatt ganske lenge til.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Dame feirer bursdag med kake
Dame feirer bursdag med kake

Kilder:

  • Ny Vitenskap 07 (2016)
    Orage Forlag AS

Bilde- og videorettigheter:

    1. Getty Images
    2. Getty Images
    3. Getty Images
    4. Getty Images
    5. Getty Images
    6. Getty Images