Hvorfor er himmelen blå?

Sollyset har egentlig mange forskjellige farger. Når lyset går i rett linje, beveger alle disse fargene seg sammen. Vi får en enkelt stråle som vi ser som hvitt lys.

Men hvis noe kommer i veien for denne strålen, så går den ikke rett fram lenger. De forskjellige fargestrålene blir sendt tilbake, bøyd eller spredt. Da blir de forskjellige fargene synlige.

Det hvite lyset består av alle regnbuens farger.
Fiolett er den fargen med mest energi. Det er samspillet mellom denne fargen og atmosfæren rundt jorda som gjør at himmelen ser blå ut.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Sollys

Det er farlig å se direkte på solen, også i korte perioder. Det skarpe lyset kan føre til store skader på øyet. I verste fall kan man bli blind. Siden det ikke gjør vondt, merker man det ikke med en gang.

Hvorfor er skyene hvite?

Skyer består av vanndråper. Når lyset treffer disse dråpene, tar alle fargene like stor plass. Blandingen av alle disse fargene oppfatter vi som hvitt. Regnskyer har flere av disse dråpene og virker derfor mørkere.

Hvilken farge har universet?

Astronomer har brukt superkraftig programvare for å måle lyset som sendes ut fra 200 000 ulike galakser. De fant ut at universet har en beige farge. Denne fargen har fått navnet «kosmisk latte».

Planeten Jorda og Sola sett fra verdensrommet

Hvilken farge har stjerner?

En stjernes farge avhenger av masse og temperatur. Små stjerner med lavere temperatur er som oftest røde. Store stjerner med veldig høy temperatur er blå. Sola er noe midt imellom (cirka 6000 °C) og er helt hvit. Men fordi sollyset reagerer med atmosfæren vår, ser sola gul ut fra jorda.

Melkeveien danner et tykt, glitrende bånd på en mørk og klar himmel

Hvorfor er havet blått?

Havet ser blått ut fordi at vanndråpene suger til seg alle røde strålene i lyset, og sender de blå mot øynene våre. Jo dypere vannet er, jo mer lys suges inn. Dette gjør at vannet ser mørkere ut.

Hvordan vet vi dette?

Sir Isaac Newtons oppdagelser om lysets egenskaper ga menneskene en helt ny forståelse for veldig mye.
Etter dette har man kunnet bruke denne informasjonen til å finne ut blant annet hvorfor himmelen er blå.
 
 

Kilder:

  • Junior vitenskap (2018)
    Orage Forlag AS 

Bilde og videorettigheter:

  1. Ukjent
  2. Ukjent
  3. Ukjent
  4. Ukjent
  5. Ukjent
  6. Ukjent