Politiker med bensinpumpe
Hvordan er økonomien
i Norge organisert?
Stat og kommune får pengene sine gjennom skatter og avgifter, og noe av overskuddet fra Oljefondet. De som jobber, må betale noe av lønnen sin som skatt, og vi betaler avgifter når vi kjøper en vare eller tjeneste. I statsbudsjettet fordeles pengene til blant annet skole, helsetjenester og veier.
Politikerne undersøker og vurderer hva samfunnet trenger, og hvordan det skal betales. De bestemmer hva staten skal dekke, og hva innbyggerne, helt eller delvis, må betale selv.
Illustrasjon av en graf med mat rundt
Vi handler med hele verden
Norge er med i et globalt marked gjennom handel med andre land. Prisene i Norge henger derfor tett sammen med hva som skjer i resten av verden. De siste årene har klimaendringer, pandemi og krig påvirket prisene.
Et kart med masse streker gjennom land
Bilde av en trestamme med mønster fra barkbiller
En graf som går nedover med corona ikon rundt
Krigen i Ukraina
Den russiske invasjonen av Ukraina i februar 2022 har hatt stor innvirkning på både matvare- og oljepriser i hele verden. Mye av dette skyldes at Russland er en stor eksportør av olje, og at Ukraina produserer store mengder korn. Men krigen førte også til prisøkning på andre varer. Det ble produsert mindre, men etterspørselen var stor, og det ble vanskeligere å transportere varer.
En traktor sår på jordet i solnedgangen
Illustrasjon av en pakke fra Russland som en hånd aviser
Men … strømmen lager vi vel selv?
Norge produserer mye strøm, men vi beholder ikke alt selv. Norge har inngått kraftavtaler med de skandinaviske landene, Tyskland, Nederland og Storbritannia. Norge har dermed forpliktet seg til et samarbeid om fordeling av strøm. Avtalene skal bidra til stabile strømpriser i medlemslandene.
Når strømprisene er så høye i store deler av Norge, er det fordi flere ting skjer på en gang.
Elektrisk strøm fra solceller, vindmøller og vannkraft.
Færre kullkraftverk og krig i Europa
Mange europeiske land velger å bruke mindre kull og kjernekraft for å produsere strøm. De satser heller på vind- og vannkraft. Med lite vind og nedbør har de produsert mindre enn normalt. I tillegg har krigen i Ukraina ført til at Russland ikke leverer like mye gass til Europa som før. Gass brukes blant annet til oppvarming og matlaging. Dermed øker etterspørselen etter strøm enda mer.
Kullkraft verk som slipper ut damp i solnedgangen
Bilde av kalde Lofoten med hav, fjell og hytter
Kan vi ikke bare
bruke mer oljepenger?
Norge er et av verdens rikeste land, og har mange penger i oljefondet. Hvis politikerne hadde delt fondet på alle innbyggerne, så hadde hver av oss fått over 1 million kroner – hvorfor kan de ikke bare gjøre det?
Bilde av Stortinget i Oslo, Norge
En gutt som fyller bensin/diesel
Oljefondet er sparebøssa vår
Hvis vi tar ut for mye penger fra oljefondet på en gang, ville vi hatt mer penger. Men hadde vi egentlig blitt rikere? Pengene ville raskt mistet verdien sin. Folk hadde fått bedre råd, men det hadde vært kortvarig. Prisene hadde blitt presset enda mer opp, og inflasjonen hadde økt enda raskere.
En sparegris med lilla bakgrunn
Illustrasjon av ett helikopter som slipper ut penger til folk
Fanget i en ond sirkel?
Vi ønsker en lav og jevn inflasjon for å unngå en ustabil økonomi. Under koronapandemien brukte myndighetene i mange land ekstra mye penger for å hjelpe innbyggerne. Dette førte til en global og rask inflasjon. Man vet ikke om inflasjonen vil stabilisere seg, eller om den vil føre til langvarig og ukontrollert vekst.
Blå mystisk sirkel
Hva nå?
Prisen på matvarer, trelast, strøm og bensin blir altså styrt av globale hendelser og frykten for inflasjon. Politikerne kan ikke bare sette ned prisene eller bruke mer oljepenger. Det må mer langsiktige løsninger til.
Så hva tenker du? Hva kan vi gjøre for å bidra til at prisene synker?
Hvitt spørsmålstegn på blå bakgrunn.
Kilder:
Bilde- og videorettigheter:
-
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images / NASA Climate Change – YouTube
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-