Hvorfor streiker vi?

Om våren er det ofte mange arbeidere som streiker. Det kan være flygere, lærere, heismontører eller andre ansatte. Hvorfor streiker de, egentlig? Hvilken rett har noen til å stanse jobben sin for å streike? Går ikke dette ut over noen andre?

Accessibility icon Hvorfor streiker vi?

Hva er streik? 

Ordet «streik» kommer fra det engelske ordet «strike» som betyr ‘slå’ eller ‘slå til’.

Hvis det blir uenighet – en såkalt tvist – mellom arbeidstaker og arbeidsgiver, kan det bli streik. Da stanser de ansatte arbeidet sitt.

Én arbeidstaker kan ikke streike når han eller hun vil. Man må være medlem i det vi kaller en fagforening. Da er det mange med samme yrke som streiker.

En streik kan gå ut over andre som ikke er i streik. Matbutikker kan stenge, og sykepleiere kan stanse arbeidet. Det er mer kritisk enn å stenge en svømmehall.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Storstreik i Oslo 28. januar 2015
Storstreik i Oslo 28. januar 2015

Når fikk man streikerett?  

Gjennom alle tider har det vært uenigheter på arbeidsplasser. Arbeidere har krevd rettferdig lønn og et trygt arbeidsmiljø.

På 1800-tallet fikk mange jobb på fabrikker eller i gruver. I gruvene fant de sølv og jern. Arbeidet kunne være livsfarlig.

Arbeiderne tjente lite penger, mens eierne ofte ble rike. Derfor kunne forholdet mellom disse bli vanskelig.

Streik var forbudt frem til slutten av 1800-tallet. Den første lovlige streiken i Norge kom i 1889. Da streiket jentene på en fyrstikkfabrikk i Kristiania. Byen heter Oslo i dag.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Fra fyrstikkarbeiderstreiken i oktober 1889, da jentene ved fyrstikkfabrikkene Bryn og Grønvold la ned arbeidet.
Fra fyrstikkarbeiderstreiken i oktober 1889, da jentene ved fyrstikkfabrikkene Bryn og Grønvold la ned arbeidet.

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!