Skal vi ta en kaffe?

Over hele verden drikker folk kaffe. Det drikkes litervis av varm oppkvikkende kaffe på arbeidsplasser, kafeer og på fisketurer. Det er et helt vanlig uttrykk å si: «Skal vi ta en kaffe?» Men drikker alle kaffe? Og når begynte vi egentlig med kaffepauser?

Kaffepausefestival

I byen Stoughton i USA arrangerer de en festival hver sommer. Den skal markere at verdens første kaffepause visstnok ble tatt her.

Et stort antall nordmenn flyttet til USA på 1800-tallet. Mange av dem jobbet på vognfabrikker. Andre fabrikker slet med å få nok arbeidere, og spurte derfor vognarbeidernes koner om de ville jobbe.

De takket ja til dette, mot at de fikk lov til å ta kaffepause hjemme.

Vi vet ikke helt sikkert når noen tok den første kaffepausen. Men vognarbeidernes koner var med å starte en tradisjon som hele verden nyter godt av.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Kaffepause
Kaffepause

Smak av Etiopia

I dag er det nesten tre millioner nordmenn som drikker kaffe hver dag. Lenge var dette en ukjent drikk i Norge. Først på midten av 1700-tallet ble kaffe godt kjent i Norge, og i resten av Europa.

Mange tror at Etiopia i Afrika var et av de første landene som dyrket kaffe.

En av historiene forteller om Omar. Han hadde evne til å helbrede folk. På grunn av dette ble han sendt ut av byen Mokka. For å overleve i ørkenen spiste han noen ukjente bær. De smakte bittert, så han ristet dem over ilden og kokte dem. Da han drakk av vannet, var noe av bitterheten borte.

Noen i Mokka fikk smake på drikken, og ble begeistret. Drikken spredte seg raskt gjennom Afrika, Asia og Midtøsten.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Kaffebønner i Etiopia
Kaffebønner i Etiopia

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!