Skal vi ta en kaffe?

Over hele verden tar folk kaffepause. Det drikkes litervis av varm, oppkvikkende kaffe på arbeidsplasser, kafeer og på fisketurer. Det er et helt vanlig uttrykk å si: «Skal vi ta en kaffe?» Man tar dermed for gitt at alle drikker kaffe. Sånn er det ikke, men når begynte vi egentlig å ta kaffepauser?

Kaffepausefestival

I byen Stoughton i USA feirer de The Stoughton Coffee Break Festival hver sommer. Dette er til ære for det de mener er opphavet til kaffepausen.

Et stort antall nordmenn flyttet til USA på 1800-tallet. Mange av dem fikk jobb på vognfabrikker, og i tobakksindustrien. Vognarbeidere var det nok av, men tobakksprodusentene slet med å få nok arbeidskraft.

Derfor fikk konene til vognarbeiderne tilbud om jobb. De takket ja til dette mot at de fikk lov til å ta pause hjemme. Der gjorde de husarbeid, så til barna sine og drakk kaffe!

Opphavet til kaffepausen er sannsynligvis mer kompleks, men vognarbeidernes koner var med å starte en tradisjon som hele verden nyter godt av.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Kaffepause
Kaffepause

Smak av Etiopia

I dag er det nesten tre millioner nordmenn som drikker kaffe hver dag, men lenge var dette en ukjent drikk i Norge. Først på midten av 1700-tallet ble kaffe en stor handelsvare i Norge, og i resten av Europa.

De første kaffebønnene vokste i Afrika tidligst på 1200-tallet. Mange kilder peker mot Etiopia.

En av historiene forteller om en mann med navn Omar som hadde helbredende evner. På grunn av dette ble han sendt ut av byen Mokka. Han måtte overleve i ørkenen, og spiste noen bær som han fant. De smakte bittert, så han brant dem og kokte dem. Da han drakk av vannet, var noe av bitterheten borte.

Da noen i Mokka fikk smake på drikken, ble de så begeistret at Omar ble gjort til helgen. Drikken spredte seg raskt gjennom Afrika, Asia og Midtøsten.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Kaffebønner i Etiopia
Kaffebønner i Etiopia

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!