Kunstige trær 

Hver dag øker jordas befolkning. Vi mennesker tar opp mer og mer plass, og vi bruker mer og mer naturressurser. Ikke nok med at vi forbruker mer, livsstilen vår er også en trussel mot klimaet. Bare ved at vi puster, produserer vi stadig større mengder karbondioksid.

Trær og dyr regulerer jordas atmosfære. Vi er avhengige av at verdens skoger skal oppta karbondioksid som mennesker og dyr avgir, og samtidig slippe ut oksygenet vi trenger til å puste.

Dette systemet virker foreløpig, men hva skjer når befolkningen på jorda vokser, og vi forurenser atmosfæren med fossilt drivstoff samtidig som skogene krymper? Hvis denne utviklingen fortsetter, blir balansen forstyrret. Den globale oppvarmingen vil føre til ekstreme værforhold, varmere hav, sur nedbør og utryddelse av tusenvis av arter. Menneskelig aktivitet har bidratt til de høyeste karbondioksidnivåene på 800 000 år. Men kan vi hjelpe planeten med å redusere vår innvirkning på atmosfæren?

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Etterlikning av plantene

Én mulighet som undersøkes, er å erstatte noen av trærne som hugges med kunstige trær. I Boston produseres slike trær, og de etterlikner plantenes evne til å forandre lufta. Vi kan ikke få vanlige trær til å jobbe overtid, så hvorfor ikke lage nye trær som kan det? 

Disse plasttrærne drives av solenergi ovenfra og bevegelsesenergi nedenfra, og de kan filtrere karbondioksid i lufta rundt seg. De absorberer karbondioksid og avgir oksygen på samme måte som naturlige trær, men 1000 ganger raskere. Disse kunstige trærne utnytter også bevegelsesenergi fra menneskene som oppholder seg rundt dem. Når folk bruker vippehuskene som er bygd under dem, genererer de strøm som hjelper de kunstige trærne å utføre den viktige oppgaven sin.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!