Kunstige trær 

Hver dag blir vi flere mennesker på jorda. Vi tar opp mer og mer plass, og vi forbruker mer og mer av naturen. Ikke nok med at vi forbruker mer, men avfallet vi lager er mest sannsynlig en trussel mot klimaet. Bare ved at vi puster, lager vi stadig større mengder karbondioksid.

Trær og dyr jobber sammen for å beholde den rette balansen i lufta vår. Vi er avhengige av at verdens skoger fanger opp karbondioksid som mennesker og dyr puster ut, og at de slipper ut oksygen igjen som vi kan puste inn.

Dette systemet virker foreløpig. Men hva skjer når vi blir enda flere mennesker på jorda, og vi forurenser atmosfæren med bensin, kull og gass samtidig som skogene krymper? Hvis denne utviklingen fortsetter, blir balansen ødelagt. Den globale oppvarmingen vil føre til ekstremvær, varmere hav, sur nedbør og utrydding av tusenvis av dyrearter. Menneskene har bidratt til de høyeste nivåene av karbondioksid på 800 000 år. Men kan vi hjelpe planeten ved å påvirke lufta mindre? 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Etterlikning av planter

Én mulighet kan være å lage kunstige trær. Amerikanske forskere har satt opp slike trær i byen Boston, og de etterlikner hvordan plantene forandrer lufta. Vi kan ikke få trærne vi har fra før til å jobbe overtid, så hvorfor ikke lage nye som kan jobbe hardere?

Disse trærne av plast drives av solenergi ovenfra og bevegelsesenergi nedenfra, og de kan filtrere karbondioksid i lufta rundt seg. De fanger opp karbondioksid og avgir oksygen på samme måte som naturlige trær, men 1000 ganger raskere. Disse kunstige trærne henter også bevegelsesenergi fra menneskene som bruker dem. Når folk bruker vippehuskene ved foten av trærne, skapes det strøm som hjelper de kunstige trærne å gjøre jobben sin.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!