Kunstige trær 

Hver dag øker jordas befolkning. Vi mennesker tar opp mer og mer plass, og vi bruker mer og mer naturressurser. Ikke nok med at vi forbruker mer, de økende biproduktene av livsstilen vår er med all sannsynlighet en trussel mot klimaet. Bare ved at vi puster, en selvfølgelig del av det å leve, produserer vi stadig større mengder karbondioksid.  

Trær og dyr regulerer jordas atmosfære gjennom en intrikat balansegang. Vi er avhengige av at verdens skoger skal puste og oppta karbondioksid som mennesker og dyr avgir. De grønne plantene bruker karbondioksid til å skape sin egen energi. 

Dette systemet virker foreløpig, men hva skjer når befolkningen på jorda vokser, og vi forurenser atmosfæren med fossilt drivstoff samtidig som skogene krymper? Hvis denne utviklingen fortsetter, blir balansen forstyrret. Den globale oppvarmingen vil føre til ekstreme værforhold, varmere hav, sur nedbør og at tusentalls av arter blir utryddet. Menneskelig aktivitet har bidratt til de høyeste karbondioksidnivåene på 800 000 år. Men kan vi hjelpe planeten med å redusere vår innvirkning på atmosfæren? 

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Én mulighet som undersøkes er å erstatte noen av trærne som hugges med kunstige trær. Lenfest Center for Sustainable Energy ved Columbia-universitetet produserer slike trær til bruk i Boston, og de etterlikner plantenes evne til å forandre lufta. Vi kan ikke få eksisterende trær til å arbeide overtid, så hvorfor ikke lage våre egne? 

Disse plasttrærne drives av solenergi ovenfra og bevegelsesenergi nedenfra, og de kan filtrere karbondioksid i lufta rundt seg. De absorberer karbondioksid og avgir oksygen på samme måte som naturlige trær, men 1000 ganger raskere. Disse kunstige trærne utnytter også bevegelsesenergi fra menneskene som oppholder seg rundt dem. Når folk bruker vippehuskene som er bygd under dem, genererer de strøm som hjelper de kunstige trærne å utføre den viktige oppgaven sin.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!