Kyr – våre nyttigste gårdsdyr
Kveg, fe, storfe, naut, ku, okse, kalv. Kjært barn har mange navn, og vi mennesker er glad i kua. Mennesker har brukt kyr som gårdsdyr i nesten 10 000 år. Nå finnes det kyr over hele verden.
Vi bruker både melka, beinet, hornene og skinnet fra kua – til og med møkka!
Kjøttet er veldig vanlig som mat: Nesten 24 prosent av alt kjøtt vi mennesker spiser, kommer fra kyr.
Overflod av storfe
Hvordan påvirker kua miljøet
Avskoging i Amazonas
Sjøgress
Hva med norske kyr?
Ved spesialisert kjøttproduksjon i andre deler av verden, slippes det ut nesten fire ganger mer klimagass i forhold til Norge. Kvegdrift i Norge er derfor mer miljøvennlig enn ellers i verden. Mer enn 70 prosent av det norske storfekjøttet vi spiser, kommer fra den norske melkekua.
Norske kyr på på en fjellvei
Visste du at …?
- … cirka en fjerdedel av jordas landoverflate brukes til husdyrdrift?
- … kua slipper ut 95 prosent av metanen sin gjennom munnen?
- … 3,4 prosent av verdens karbonutslipp kommer fra trær som dør under avskoging til fordel for kvegdrift?
Flyfoto av storfe i Texas, USA
Line fikser maten
Kilder:
- Historie og vitenskap (2020)
Orage Forlag AS
- The Washington Post (06.11.2020): This foreign meat company got U.S. tax money. Now it wants to conquer America.
https://www.washingtonpost.com/politics/this-foreign-meat-company-got-us-tax-money-now-it-wants-to-conquer-america/2019/11/04/854836ae-eae5-11e9-9306-47cb0324fd44_story.html
- Institutt for biovitenskap, UiO (06.11.2020): Metanogene bakterier
https://www.mn.uio.no/ibv/tjenester/kunnskap/plantefys/leksikon/m/metanogeneba.html
- Joseph W. Lengeler (1999): Biology of the Prokaryotes
Stuttgart: Thieme
- Anthropocene (06.11.2020): Feeding cows seaweed could reduce their methane emissions
https://www.anthropocenemagazine.org/2019/06/feeding-cows-seaweed-could-reduce-their-methane-emissions/
Bilde- og videorettigheter:
-
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Future plc
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
NRK
-