Kyr – våre nyttigste gårdsdyr

Kveg, fe, storfe, naut, ku, okse, kalv. Kjært barn har mange navn, og det er ingen tvil om at vi mennesker er glad i kua. Mennesker har brukt kyr som gårdsdyr i 500010 000 år. I løpet av den tiden har vi avlet frem storfe i mange forskjellige raser. De ulike rasene er tilpasset ulike miljøer, og nå finnes de over hele verden.  

Vi bruker både melka, beinet, hornene og skinnet fra kua  til og med møkka! Kjøttet er veldig vanlig som mat: Nesten 24 prosent av alt kjøtt vi mennesker spiser, kommer fra kyr.  

Kyr som ser inn i kamera

Altfor mange kyr 

Når menneskenes befolkning øker, må også matproduksjonen øke. Men kan vi fortsette å spise den samme maten?  

Nå finnes det nesten 1,5 milliarder storfe i verden. Det er langt flere enn vi har behov for. Det er mange grunner til at det er så mange av dem, men den viktigste grunnen er penger. 

Fire selskaper eier 85 prosent av verdens kvegindustri. Jo mer kjøtt vi spiser, jo mer penger tjener de. Derfor stopper ikke avlen av kyr når vi har flere enn vi trenger. 

Kvegdrift gir også inntekt til millioner av bønder. Det er bra for dem akkurat nå, men ikke så veldig bra for jorda vår på lang sikt. Miljøforkjempere sier ifra når mennesker gjør ting som er skadelig for miljøet. De siste årene har flere og flere sagt at kvegdrift er feil. Men hvorfor det? 

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Overflod av storfe
Overflod av storfe

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!