Kyr – våre nyttigste gårdsdyr

Kveg, fe, storfe, naut, ku, okse, kalv. Vi har mange navn på kua, som vi mennesker er så glad i. Mennesker har brukt kyr som gårdsdyr i nesten 10 000 år. Nå finnes det kyr over hele verden. Vi bruker både melka, beinet, hornene og skinnet fra kua – til og med møkka! Kjøttet er veldig vanlig som mat: Nesten en fjerdedel av alt kjøtt vi mennesker spiser kommer fra kyr.

Kyr som ser inn i kamera

Altfor mange kyr 

Når vi blir flere mennesker på jordaspiser vi også mer mat. Da må vi lage mer mat.  

Nå finnes det nesten 1,5 milliarder kuer i verden. Så mange kuer trenger vi ikke. Men de som eier kuene tjener penger når de selger dem, og det har de ikke lyst til å slutte med.   

Mange mener det er feil at vi bruker kuer sånn som vi gjør. Men hvorfor det? 

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Overflod av storfe
Overflod av storfe

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!