Psykt deg med Maria:

Alle ser på meg! 🙈

Har du noen gang snublet på gaten? Føltes det da som om alle så på deg? Var du redd alle kanskje syntes du var klønete?

Psyktdeg-Maria i Insta-ramme

I søkelyset

Vi mennesker kan av og til tro at andre legger merke til oss mye mer enn de egentlig gjør. Dette kalles spotlight-effekten. Spotlight er engelsk og betyr søkelys.

Vi har nemlig lett for å føle at vi hele tiden er i et søkelys, og at «alle» rundt oss hele tiden legger merke til våre feil eller mangler.

Gutt i søkelyset
Gutt i søkelyset

En publikumsfantasi 🎤

Spotlight-effekten kan på norsk beskrives som en publikumsfantasi. Følelsen av at man står på en scene. Som om du var i sentrum av alles oppmerksomhet.

Denne følelsen blir sterkere og kommer oftere i puberteten. Det er fordi vi da lærer oss å se andres perspektiver. Derfor blir vi også opptatte av hvordan man fremstår for andre.

Behovet for å fremstå på en måte som gjør at vi blir likt av alle, kan da bli veldig sterkt og gjøre noen mer usikre. Dette blir heldigvis som oftest bedre med alderen. Vi lærer gjennom erfaring at denne forestillingen ikke stemmer.

Gutt på scene
Gutt på scene

Vanskeligst med angst 😥

Denne opplevelsen kan være mye verre for mennesker med sosial angst. De er ofte veldig redde for kontakt med andre mennesker. Følelsen av konstant søkelys kan gjøre det vanskelig for dem å ha det bra rundt andre mennesker.

Gutt med angst
Gutt med angst

Slik kan du overvinne spotlight-effekten:

Tips #1 

Prøv å forstå hvor sterkt du tror på at andre mennesker legger merke til deg til enhver tid. Samtidig kan det være nyttig å forstå noe som kalles «illusjonen av gjennomsiktighet». Det betyr at folk har lett for å tro at deres tanker og følelser er synlige for andre, noe de virkelig ikke er.

Tips #2

Forsøk å rette oppmerksomheten utover. Legg merke til andres reaksjoner på deg. Da vil du fokusere mindre på ubehaget, samtidig som du ser hvor lite andre mennesker faktisk legger merke til deg. Når du ser at folk faktisk er opptatte i sine egne situasjoner, blir det lettere å forstå at søkelyset ikke er rettet mot deg. Og feilene dine er ikke like tydelige for andre som du tror.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Psyktdeg-Maria i Insta-ramme

Tekst og video: Psykolog Maria Abrahamsen Østhassel

Foto: Cecilie Nilsen / Lister24

Illustrasjoner: Getty Images