Psykt deg med Maria:

Tror du på tankene dine? 🤯

Vi reagerer på hendelser ut fra tidligere erfaringer i livet. Har du hatt mange negative erfaringer? Da kan tankene dine lure deg til å tro at det samme vil skje igjen. 😓

Psyktdeg-Maria i Insta-ramme
Redd, liten gutt

Lært hjelpeløshet 🤷

Vi reagerer på alt rundt oss med utgangspunkt i det vi har opplevd før. Du har kanskje hatt mange vonde erfaringer. Da er det ikke så lett å tro på at ting neste gang kan ende bedre. Hvis du tenker slik, blir du lett «lært hjelpeløs». Og det er det ikke godt å være.
Papirbakgrunn
Papirbakgrunn

Ingenting nytter 😴

«Lært hjelpeløshet» blir brukt til å forklare hvordan mennesker med depresjon og sosial angst fungerer. En person med depresjon kan for eksempel føle at ingenting nytter, selv om det kan være mulig å endre situasjonen. Den «lærte hjelpeløsheten» gjør at personen ikke en gang orker å prøve. Det kan føles som det ikke er vits i å ha et åpent sinn, for man tror uansett at det ikke finnes noen utvei.
Jente som gråter
Papirbakgrunn
Papirbakgrunn

Optimister justerer

Personer med optimistiske tanker tenker annerledes. De kan også ha negative tanker, men velger å se muligheter for endring. «Lært hjelpeløse» er gjerne pessimister. De ser mørkt på livet og stoler blindt på sine vonde erfaringer. Derfor er det vanskeligere for dem å lykkes.
Positiv jente
Papirbakgrunn
Papirbakgrunn

Tipsene som kan hjelpe:

1.


Lytt til tankene dine. Er de optimistiske eller pessimistiske?

2.


Har du negative tanker? Husk at disse tankene kan begrense ditt eget liv og dine muligheter.

3.


Forsøk å bytte ut den negative tanken med en optimistisk tanke. Gjør begrensningen om til en mulighet!

4.


Tror du ikke på den nye tanken? Det tar tid! Fortsett å si dette til deg selv hver gang den vonde tanken kommer i to uker.

Hjernen er nemlig adaptiv. Det betyr at den tilpasser seg lett. Du kan altså trene opp hjernen til å tenke på en ny måte. Dette er fint for atferden din og alt det du vil få til.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Jente med idé på papirbakgrunn
Jente med idé på papirbakgrunn

Psyktdeg-Maria i Insta-ramme

Tekst og video: Psykolog Maria Abrahamsen Østhassel

Foto: Cecilie Nilsen / Lister24

Illustrasjoner: Getty Images / Shutterstock