Slik blir vi kvitt plasten i havet

Et sted mellom Hawaii og California seiler en enorm, oppblåsbar farkost rundt på havet. Farkosten er et fangstredskap, og under den 600 meter lange flåten henger det et 3 meter dypt skjørt som feier gjennom vannet. Den drives rundt i havet av vind og bølger, beveger seg raskere enn havstrømmene og folder seg slik at den danner et U-formet fangstnett.

Fisken dykker under for å unngå den, men det er ikke fisk dette fangstredskapet er på jakt etter. Fangstredskapet kalles System 001, og det fanger søppel i havet. Det kjemper mot kuling og storm og unngår de ødeleggende virkningene av havsalt. Det sender signaler til satellittene høyt oppe i himmelen og båtene i nærheten med varsel om en fangst uten sidestykke.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Havet fylles med søppel

Stillehavssøppelhaugen er en malstrøm av avfall som er fanget i havstrømmene. Det er ikke akkurat snakk om en øy av søppel slik det av og til skrives om i media, men havområdene er krydret med mengder av flytende skrot.

Plasten virvles rundt i bølgene, dupper opp og ned og sirkulerer med havstrømmene. Invaderende dyrearter skaffer seg skyss på den reisende plasten, og finner dermed veien til områder de aldri burde nå. Sjøfugl, havpattedyr og fisk som tror det er flytende mat, fyller magen med ufordøyelig søppel. Det som blir igjen, tæres bort av en ustoppelig gynging som gnir mikroskopiske plastbiter og giftige kjemikalier ut i havet.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!