Slik blir vi kvitt plasten i havet

I Stillehavet finnes en diger flåte. Den er 600 meter lang! Vind, bølger og havstrømmer fører flåten rundt i havet. Der har den en helt spesiell oppgave.

Under flåten henger et 3 meter dypt nett. Det er ikke for å fange fisk. Hele flåten er et fangstredskap som fanger opp søppel på havet. Flåten er formet som en svær U, og inni den fylles det opp med flytende søppel. Via satellitt sender flåten beskjed om at søpla kan hentes og fraktes til land.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Havet fylles med søppel

Søppelhaugen i Stillehavet består av avfall som er fanget i havstrømmene. I virkeligheten er ikke dette egentlig en øy av søppel, slik det av og til skrives om i media, men havområdene har veldig mye flytende skrot.

Plasten virvles rundt i bølgene, dupper opp og ned og følger med havstrømmene. Ulike dyr følger med den reisende plasten, og blir med til områder de ikke hører hjemme. Sjøfugl, havpattedyr og fisk som tror det er flytende mat, fyller magen med ufordøyelig søppel. Det som blir igjen, blir til mikroskopiske plastbiter og giftige kjemikalier.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!