Slik fungerer valget

Mandag 13. september 2021 var det stortingsvalg i Norge. Hvordan fungerer et valg, og hvorfor er det så viktig at vi bruker stemmeretten vår? Kunne ikke de med flest penger, og høyest stemme, bare styre landet? Hvordan vet vi at et demokratisk valg blir riktig gjennomført? Og hva er egentlig sperregrense?

Accessibility icon Slik fungerer valget

Livet består av valg 

Du må ta valg hele livet. Hva vil du ha på brødskiva? Hvilken film skal vi se? Noen valg angår bare deg. Andre valg kan bety noe for hele landet. Det er det som gjør stortingsvalg og kommunevalg så viktig.

Et par sko som står på asfalt med piler i ulike retninger
Et par sko som står på asfalt med piler i ulike retninger

Hva er et stortingsvalg? 

Demokrati 

I Norge har vi demokrati. Det betyr at det er folket som bestemmer. Alle norske statsborgere over 18 år har stemmerett, og kan stemme ved stortingsvalget. En stemme i denne sammenhengen er å støtte et politisk parti under et valg. Hver person har én stemme.  

Stortingsrepresentanter 

Det er antall stemmer som avgjør hvilke partier som skal sitte på Stortinget. De som sitter der, kaller vi stortingsrepresentanter. De skal representere partiet sitt, men også stedet de kommer fra. Stortinget er det styrende organ for hele Norge. Det er 169 plasser på Stortinget.

Valg hvert fjerde år 

Vi har stortingsvalg hvert fjerde år, og i 2021 var valgdagen mandag 13. september. 

Kommunestyre- og fylkestingsvalg

I tillegg til stortingsvalget har vi kommunestyre- og fylkestingsvalg. Dette er valg som avgjør hvem som skal bestemme i kommunene og fylkene i Norge. Dette valget foregår også hvert fjerde år, men ikke samtidig med stortingsvalget.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Bilde av Stortinget om kvelden
Bilde av Stortinget om kvelden

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!