Smaken er som baken – den er delt
Smaken er som baken, den er delt. Det er sikkert og visst. Det er ikke alt vi smaker på, og holder oss til det trygge. Noen må bare smake på alt. Vi er veldig forskjellige når det kommer til matvaner. Ingenting er riktig og galt, men det kan jo være lurt å smake på litt av hvert. Det kan jo hende at du har gått glipp av noe som blir din neste favoritt!
Smaking
Grunnsmakene
Grunnsmakene var lenge søtt, salt, surt og bittert. Men så kom en femte smak; umami.
Umami er et japansk ord som betyr velsmakende. Asparges, tomater, ost, sopp, melk og kjøtt er eksempler på matvarer som smaker umami.
Vil det dukke opp flere grunnsmaker i fremtiden? Hva slags smak er for eksempel lakris eller fett?
Sopp
Hvor på tunga smaker vi?
Tunga vår kan skille mellom alle mulige smaker. Vi har fem grunnsmaker:
- Søtt kjenner vi ytterst på tungespissen
- Salt kjenner vi på en noe større del av tungespissen
- Surt kjenner vi bakover og på siden av tunga
- Bittert kjenner vi bakerst på tunga
- Umami kjenner vi nesten over hele tunga
Smakssansen
Smak kommer fra sansecellene som er på tungen. Disse kalles for smaksløker.
Smaksløkene er fordelt utover tungen. Hver smaksløk inneholder 50–100 smaksceller. Smakscellene er eksperter til å reagere på én av de fem grunnsmakene: surt, salt, søtt, bittert og umami.
Klarer du å skille mellom ulike smaker hvis du holder deg for nesa?
Gutt smaker på mat
Luktesansen
Mennesker har 10 millioner luktesansceller i nesen. Vi klarer å skille mellom 4000– 10 000 ulike dufter. Lukt er en viktig del av matopplevelsen. Du har kanskje merket at «tennene løper i vann» når du kjenner god matlukt? Luktesansen avslører også når mat er dårlig. Da kan vi bli kvalme, og lar være å spise.
Lukte pizza
Brunost
Kilder:
- Forskning.no (15.09.21): Bevist: smaken er som baken
https://forskning.no/biofag-biologi-menneskekroppen/bevist-smaken-er-som-baken/1072367
- Forskning.no (15.09.21): Analyserer seg fram til gode smaker
https://forskning.no/kjemi-mat/analyserer-seg-fram-til-gode-smaker/538910
- Forskning.no (15.09.21): Smaken for umami
https://forskning.no/menneskekroppen-mat/smaken-for-umami/769989
- Umami i Store norske leksikon på snl.no.
Hentet 2021 M09 15 fra
https://snl.no/umami
- Forskning.no (15.09.21): Ny smak for fett
https://forskning.no/menneskekroppen/ny-smak-for-fett/1034251
- Jansen, Jan K.S.; Glover, Joel: Smakssans i Store norske leksikon på snl.no
Hentet 2021 M09 15 fra
https://sml.snl.no/smakssans
- Winther, Finn Ø.: Luktesans i Store norske leksikon på snl.no.
Hentet 2021 M09 15 fra
https://snl.no/luktesans
- Forskning.no (15.09.21): Hvorfor endrer smaken vår seg med alderen?
https://forskning.no/mat-menneskekroppen-spor-en-forsker/hvorfor-endrer-smaken-var-seg-med-alderen/1707283
Bilde- og videorettigheter:
-
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-