Geofag for videregående

Geofag (Geofag 2 (GFG01-02) vg2/vg3) er et utforskende og tverrfaglig fag som gir innsikt i hvordan jorda fungerer som et system – og hvilken rolle vi mennesker spiller i dette systemet. Elevene lærer å planlegge og gjennomføre geofaglig feltarbeid, samle inn og analysere data, og bruke modeller for å forstå og forklare prosesser i naturen.

Faget tar for seg jordsystemene – geosfæren, atmosfæren, hydrosfæren, kryosfæren og biosfæren – og hvordan de påvirker hverandre over tid og rom. Geofag gir også kunnskap om hvordan vi bruker naturressurser, møter naturfarer og håndterer klimaendringer, og gir et solid grunnlag for å forstå og forvalte jordkloden på en bærekraftig måte.

Temaer i geofag:

Vi deler inn geofag i syv temaer for å gi både lærere og elever en tydelig struktur som samsvarer med kompetansemålene i læreplanen. Temaene dekker sentrale sider ved faget – fra feltarbeid, naturfarer og jordsystemer til modellbruk og menneskets rolle i naturen – og bidrar til en dypere og mer helhetlig forståelse av geofaget.

🔒 = kommer snart

Jordas sfærer

Jordas systemer er atmosfæren, hydrosfæren, biosfæren, litosfæren og kryosfæren. I dette temaet utforsker vi hvordan disse sfærene påvirker hverandre, og hvordan endringer i ett system kan få konsekvenser i et annet.

Værsystemer og jordas kretsløp

Vi undersøker hvordan strålingsbalanse, rotasjon og trykkforskjeller driver den globale sirkulasjonen, og hvordan værsystemer utvikler seg. Gjennom værkart og analyser lærer vi å tolke atmosfærens dynamikk.

Klimasystemet i endring

Klimasystemet i endring handler om hvordan vi påvirker og påvirkes av naturen, og hvordan vi kan møte klimaendringer og naturfarer gjennom kunnskap og bærekraftig forvaltning.

Bærekraftige løsninger

Hvordan kan samfunn og enkeltmennesker tilpasse seg og redusere klimaendringer? Vi utforsker bærekraftige løsninger og diskuterer hvordan energi fra hav og atmosfære kan brukes som framtidens ressurs, nasjonalt og globalt.

Naturfarer

Naturfarer i handler om hvordan vulkanutbrudd, skred, flom, jordskjelv og ekstremvær påvirker samfunnet, og hvordan vi med geofaglig kunnskap kan vurdere risiko, konsekvenser og forebygge skader.

Numeriske modeller

Numeriske modeller handler om å bruke fysiske og digitale modeller og beregninger for å utforske, forklare og presentere geofaglige prosesser og finne svar på faglige problemstillinger.

Geofaglig feltarbeid

Geofaglig feltarbeid handler om å planlegge, samle inn og bearbeide geodata på en faglig og trygg måte, med fokus på naturvitenskapelig tenkning, helse, miljø og sikkerhet.


Mer relevant innhold:

Les magasiner:

Har du ikke Skolerom-lisens?

Kunne du tenke deg å bruke Skoleroms innhold til geofag i din undervisning, men mangler Skolerom-lisens? Vi kan gi deg tilgang via en testbruker uten kostnad og forpliktelser.