Demokratiets historie: Maktkamper

Det blir ikke alltid fred med en gang etter en revolusjon. Hva skjedde etter den franske revolusjonen da mange ønsket makten?

Accessibility icon Demokratiets historie: Maktkamper

Tredje del

Dette er den tredje av fire deler i artikkelserien om demokratiets historie. Som du leste i andre del om demokratiets historie, spredte nye tanker om menneskeverd, frihet og maktfordeling seg og førte til store revolusjoner flere steder i verden. Men hva skjedde etterpå?

Se hele serien her

sinte mennesker i gatene i Paris. Ai-generert.

Naboland blandet seg

Nabolandene så med frykt på utviklingen i Frankrike. De var redde for en egen revolusjon. Derfor sendte de inn styrker for å redde den franske kongen, selv om kongen ikke hadde bedt om det selv. Folket trodde kongen sto bak dette, og de så på han som en forræder.

Folket kvittet seg med kongeflagget og fant frem sitt nye flagg, trikoloren. De sang den nye nasjonalsangen – Marseillaisen. De drepte kongens soldater og satte fyr på slottet. Nasjonalforsamlingen bestemte at kongen ikke lenger skulle styre landet. 

Kongefamilien prøvde å flykte fra landet, men ble fanget. Både kongen og dronningen ble kastet i fengsel. Der ble de etter hvert halshugget i en giljotin.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Den franske kongen blir henrettet på en giljotin.
Den franske kongen blir henrettet på en giljotin.

Henrettelser

Man skulle tro at alt ble bra i Frankrike etter dette, men nå ble det en kamp mellom de som ønsket å få makten. Alle var redde. Alle som kunne true eller hindre revolusjonen ble henrettet. Over 40 000 personer ble henrettet i løpet av et år.

«Det nye Frankrike» fikk til slutt en helt ny grunnlov. Mannen som tok over makten, var Napoleon Bonaparte.

Lær mer om Napoleon sitt liv her

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
En stor folkemengde ser på at en person blir ført fram til giljotinen som kappet hodet av folk.
En stor folkemengde ser på at en person blir ført fram til giljotinen som kappet hodet av folk.

Kvinnenes kamp for likestilling

Kvinner hadde fremdeles ikke noe de skulle sagt i det nye Frankrike. Dette provoserte Marie Olympe de Gouges (1748-1793). Hun snakket høyt om sine ideer og hengte opp plakater. Mange likte ikke at slike ideer ble spredd. Hun ble derfor arrestert og dømt til døden. Tankene og ideene hennes om like rettigheter for kvinner og menn levde videre.

Kvinnemarsjen mot Versailles
Kvinnemarsjen mot Versailles

Napoleon Bonaparte (1769-1821)

Hensikten med Den franske revolusjon var at folket skulle ha makten. Slik ble det ikke under Napoleon. Han kronet seg selv til keiser og ville ha all makt. 

Napoleon i front av en gruppe med soldater til hest.
Napoleon i front av en gruppe med soldater til hest.

Makt og sensur

Napoleon lagde egne lover og innførte streng sensur. Han mente at folk hadde rett til å ha eiendommer, og at alle var like for loven. Alle skulle få samme straff for samme type forbrytelse. Selv om han sa at alle var like for loven, mente han bare menn. Kvinner fikk ingen rettigheter.

Etter flere nederlag og tapte slag, ble Napoleon til slutt tatt til fange. Han ble sendt i eksil til Sankt Helena, der han senere døde. Eksil er å bli tvangsflyttet fra sitt eget land. Kongedømmet ble igjen innført i Frankrike.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt

Revolusjon fører ikke alltid til fred

Nye tanker og nye ideologier fører ikke nødvendigvis til at alt fungerer med en gang. Spesielt ikke om det er mange personer som ønsker å ta makten.

Men hvordan ble Norge et eget land med egen grunnlov? I den fjerde og siste delen om demokratiets historie kan du lese om en svært kort krig mellom Norge og Sverige, og det noe overraskende forslaget til den svenske kongen.

Les siste del av Demokratiets historie: Norges frigjøring

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
AI-generert bilde. Napoleon sitter å ser utover horisonten fra St.Helena.
AI-generert bilde. Napoleon sitter å ser utover horisonten fra St.Helena.

Kilder:

 

Bilde- og videorettigheter:

    1. Midjourney
    2. Getty Images
    3. Getty Images
    4. Getty Images
    5. Getty Images
    6. Getty Images
    7. Midjourney