Virus Infeksjon
Fiendene
Fiendene er bakterier, virus, sopp og infeksjoner – alt «soldatene» oppfatter som fremmed. Når de oppdager at forsvaret deres er brutt, går de til krig for å kvitte seg med inntrengerne. Da oppstår det en betennelse, det blir varmt og ømt et sted i kroppen, eller du får feber.
Hva er bakterier?
Bakterier og virus kalles mikrober. De er bitte små, levende vesener som finnes overalt. De aller fleste av dem er bra for oss, og vi hadde ikke overlevd uten dem.
Bakgrunn
Vi vil inn!
Mange mikrober har lyst til å bo i menneskekroppen, og de jobber hardt for å forsøke å komme seg inn i kroppen vår. Men kroppens gode forsvarssystem står klar til å drepe alle som ikke er velkomne.
Mann holder en hånd opp for å signalisere at han sier stopp til viruset som er foran han
Tårevått øye
Lymfesystemet
Kroppen har noe som heter lymfesystem, som blant annet består av kjertler og årer rundt omkring i hele kroppen. De sender rundt en bestemt type hvite blodceller som kun har som jobb å gjenkjenne og angripe mikrober som kan være farlige for oss.
Hvite blodceller som dreper korona virus
Hovne mandler
Når vi blir forkjølet, kan det hende vi hovner opp i halsen. Det er fordi noen av lymfekjertlene er plassert her, og de jobber på spreng for å bli kvitt infeksjonen. Her sitter også mandlene, som er en lymfekjertel på hver side av halsen. Det er vanlig at de hovner opp når man for eksempel får halsbetennelse.
Barn som får sjekket halsen/mandlene
Antistoffer
Antistoffer er som et alarmsystem. De reagerer når fremmede, skadelige stoffer har kommet seg inn i kroppen. Når antistoffene varsler, rykker andre celler inn og ødelegger inntrengerne. De fleste antistoffene dannes først etter at kroppen har vært i kontakt med stoffet som fremkaller sykdom. Antistoffene gjør at kroppen husker dette truende stoffet til senere.
Immunsystemet
Nykommeren korona
Koronaviruset, SARS-CoV-2, er helt nytt for menneskekroppen. Hvis det kommer inn i kroppen vår, klarer ikke immunsystemet å kjenne igjen denne nye inntrengeren. Derfor har kroppen ingen våpen som passer og ingen antistoffer.
Korona virus
Slåsskamp på innsiden
Når man blir dårlig av korona, er det fordi kroppen må bekjempe viruset med alle midler. Jo kraftigere reaksjon, jo dårligere blir man. En altfor kraftig reaksjon kan føre til at kroppen ikke tåler påkjenningen, og i verste fall dør man. Men for de fleste vil antistoffene huske viruset og sette en merkelapp på det. Da er kroppen bedre forberedt og kan reagere raskt neste gang.
En som bokser et virus med en boksehanske
Allergi
Noen ganger reagerer immunsystemet på feil måte. Systemet angriper stoffer som ellers er helt ufarlige, som pollen. Det kalles allergi og er en overfølsom reaksjon. Det skjer ved at visse antistoffer setter i gang et angrep mot stoffer som de tror er farlige for kroppen. Slike stoffer kalles allergener, og de kommer ofte inn via huden, luftveiene og ned i magen.
Jente som har pollenallergi og holder på å nyse
En kamp for livet
Immunsystemet er en enorm hær av tapre, krigerske celler som beskytter oss og holder oss friske. Det har utviklet seg gjennom millioner av år og gjør det fortsatt. Det er spesielt tilpasset oss og miljøet vi lever i.
Virus bakgrunn
Kilder:
- Apollon (16.02.21): Immunforsvaret kan bli kroppens atombombe
https://www.apollon.uio.no/artikler/2020/4_immun_intro.html
- Forskning.no (15.02.21): Bakterier på godt og vondt
https://forskning.no/bakterier/bakterier-pa-godt-og-vondt/400942
- Harboe, Morten: antistoffer i Store medisinske leksikon på snl.no.
Hentet 16. februar 2021 fra https://sml.snl.no/antistoffer
- NHI.no (15.02.21): Immunsystemet
https://nhi.no/kroppen-var/funksjoner/immunsystemet/?page=1
- NHI.no (15.02.21): Vaksiner har spart 37 millioner liv siden 2000
https://nhi.no/forskning-og-intervju/vaksiner-har-spart-37-millioner-liv-siden-2000/
- Ny vitenskap om kroppen (2020)
Orage Forlag AS
- Skjønsberg, Ole H. og Løvik, Martinus: allergi i Store medisinske leksikon på snl.no.
Hentet 16. februar 2021 fra https://sml.snl.no/allergi
Bilde- og videorettigheter:
-
-
Getty Images / NRK Skole
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images
-
Getty Images / NHI – Vimeo
-
Getty Images
-
Getty Images
-