Matens plass i religionene

Mat er viktig i alle de fem verdensreligionene. Hver av religionene har sine tradisjoner, og det følger strenge regler med om hva som er lov og ikke lov. For mange familier er det viktig å videreføre disse tradisjonene og reglene til sine barn. Maten spiller en viktig rolle både til hverdag og fest, men aller mest under høytider. Hvilke mattradisjoner har den religionen du tilhører?

Accessibility icon Matens plass i religionene

Religion og mat

Religionene har ulike regler og tradisjoner når det gjelder mat. Noe er absolutt forbudt å spise. Andre ting er valgfritt. Skal du lage mat til noen, er det viktig å ta hensyn til deres kultur. Det gjelder hvordan du tilbereder maten, og hva du serverer.

Tradisjonsmat
Tradisjonsmat

Hinduistiske mattradisjoner

Mange hinduer er vegetarianere. De spiser ikke kjøtt. Andre hinduer spiser kjøtt med god samvittighet. Men dyrene må slaktes med minst mulig smerte (jhatka).

Noen hinduer faster. Det betyr å ikke spise mat på bestemte tider. Men mat er viktig for hinduer over hele verden. Spesielt i India der 80 prosent er hinduer.

Indisk måltid
Indisk måltid

Vegetarianere

Omtrent 30 prosent av hinduene i verden er vegetarianere. De dreper ikke et dyr for å mette sin egen mage. Det finnes så mye annet de kan spise.

På indiske restauranter vil du få meny med både vegetarisk og ikke vegetarisk mat.

Hellige kuer

Hinduer ser på kuer som hellige dyr. De kan ikke spise kjøttet, men melken kan de bruke. Ellers kan de spise kjøtt fra sau og kylling.

Varm lunsj

Indere spiser flere varme måltider om dagen. Ikke minst til lunsj. På jobben varmer de opp maten de har tatt med hjemmefra. Noen bestiller også varm mat fra et cateringselskap. Da får de levert maten på jobben. Dette kalles dabbawala.

Te og søtsaker

Indere drikker mye te. Dagen startes ofte med en kopp chai, som er te med melk og krydder. Det selges chai overalt i India. Snacks og søtsaker serveres ofte sammen med teen.

Det er helt vanlig å bli tilbudt en kopp chai mens du handler i en butikk.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Indisk hellig ku
Indisk hellig ku

Islamske mattradisjoner

Det bor muslimer over hele verden, og da vil de spise mye forskjellig mat. Likevel er det noen regler for matlaging som er felles for alle.

Det er forbudt å spise blod og svinekjøtt. Forbudt mat heter Haram, mens Halal betyr tillatt mat. Dyrearter som er lov å spise er sau, okse og kylling.

Under ramadan er det faste. Da lar man være å spise fra soloppgang til solnedgang. Når ramadan er over feirer man høytiden Id al-Fitr.

Islamsk mat
Islamsk mat

Svinekjøtt

I islams hellige bok, Koranen, står det at svin er forbudt å spise:

 

«Si: ‘I alt som er åpenbart for meg, finner jeg ikke andre forbud til den som spiser, enn ikke å spise selvdøde dyr, spilt blod og kjøtt av svin.’» (Koranen, sure 6,145)

 

Svinet blir sett på som skittent og helseskadelig.

Ramadan

Ramadan er den islamske fastemåneden. Fasten varer inntil 30 dager. Ramadan er en plikt for alle muslimer. Det står skrevet om dette i Koranen.

 

Ordet ramadan betyr «stor hete». Det kan bety at ramadan brenner bort alt det vonde vi har inni oss. Fra soloppgang til solnedgang skal man ikke ha fokus på mat og drikke. Heller tenke gjennom sitt eget liv.

Etter ramadan feires Id al-Fitr.

Id al-Fitr

Under høytiden Id al-Fitr spises det veldig mye god mat. Noen av rettene som spises er:

Biryani

Biryani består av ris, krydder og kjøtt eller grønnsaker. Se oppskrift på https://www.nrk.no/mat/biryani-med-kylling-1.12924355

Dolma

Dolma består av vinblader som fylles med kjøtt, ris og krydder, rulles sammen og kokes. Se oppskrift på https://www.nrk.no/mat/sur-dolma-1.14571599

Samosa

Dette er trekantformede, frityrstekte paier som ofte er fylt med søtpotet, torsk og erter. Se oppskrift på https://www.nrk.no/mat/samosa-med-yoghurtsaus-1.12911402

Halal

Halal er et arabisk ord som betyr tillatt. Muslimer kan kun spise mat som er halal. Det er krav til hvordan dyrene skal slaktes for at det skal være halal.

I Koranen står det:

  • Dyret må være tømt for blod
  • Dyret skal slaktes i Allahs navn av en muslim
  • Dyret skal ikke utsettes for unødig smerte
Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Halal
Halal

Jødiske mattradisjoner

Troende jøder spiser kosher. Det betyr at maten er tillatt å spise. Reglene for hva jøder kan spise kommer fra Toraen – de fem Mosebøkene i Bibelen.

Jødene må slakte dyr så smertefritt som mulig. Slaktingen må gjøres av en kvalifisert schæchter.

Jødisk mat
Jødisk mat

Kosher

I et kosher-kjøkken må det skilles tydelig mellom melk og kjøtt. Både mat og kjøkkenutstyr må holdes fra hverandre. I praksis betyr dette at man oftest har dobbelt opp av tallerkener, bestikk og kjeler.

Noen kan til og med ha to kjøleskap!

Purim-festen

Om våren feirer jøder helligdagen Purim. Da kler de seg ut, inviterer til festmiddager og gir hverandre gaver. De feirer purim til minne om dronning Ester fra Bibelen. Historien sier at hun reddet jødene fra et folkemord.

Det er tradisjon å gi mat til familie, venner og fattige. Maten legges i pyntede kurver som kalles Mishloach manot.

Pesach

Pesach regnes som den viktigste helligdagen for jødene. Den feires om våren da naturen våkner til liv etter vinteren.

Ifølge Bibelen var jødene slaver for faraoene i Egypt. Pesach feires til minne om hvordan Moses, med Guds hjelp, reddet jødene ut av fangenskapet.

For å huske denne historien spiser familien et måltid som kalles seder. Måltidet kan ta flere timer der historien gjenfortelles ved hjelp av maten.

Sabbats-måltidet

I jødedommen feires sabbat hver uke. Ordet kommer av det hebraiske ordet schabbath som betyr hvile. Sabbaten varer fra solnedgang fredag til solnedgang lørdag.

Fellesskapet rundt matbordet er hellig for en jødisk familie. Da spiser de flettet brød, fisk, suppe, kylling og dessert uten meieriprodukter.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Purim
Purim

Buddhistiske mattradisjoner

Buddhister er opptatt av å gjøre minst mulig skade på mennesker og natur. For å leve er vi nødt til å spise mat. Da må noen ta liv av dyr og planter. Men vi må begrense skadene.

Vi skal ikke sette større fotavtrykk etter oss i naturen enn nødvendig.

Buddhistisk munk
Buddhistisk munk

Vegetarianere

Buddhister er ofte vegetarianere. Buddhas lære setter ikke dette som et krav. Men det er viktig å gjøre livet så godt som mulig. Både for en selv og for alt rundt seg.

Vesak

Vesak er en festdag til minne om Buddhas fødselsdag. Men også dagen han fikk sin oppvåkning, og dagen han døde.

Hva er egentlig oppvåkning?
«En natt som Buddha satt under et fikentre forstod han hvordan menneskene kunne oppnå Nirvana – et liv uten lidelse. Denne oppvåkningen ønsket han å fortelle til alle andre.»

Høytiden er en fargerik og glad feiring. Hjemmene blir pyntet og mange gir mat til fattige og syke.

Buddha stir fry med åtte grønnsaker

Dette er en oppskrift fra et kloster i Beijing.

Retten har fått navnet sitt fordi den inneholder åtte forskjellige grønnsaker. I buddhismen er det åtte veier inn til et godt liv.

Stir fry kommer fra Kina. Maten kokes i en wokpanne med masse olje. Du finner oppskriften på https://millasmat.com/middag/buddah-stir-fry-med-groennsaker

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt

Kristendommens mattradisjoner

I kristendommen er all mat tillatt å spise. Noen lar være å spise i bestemte perioder. Andre er vegetarianere for å beskytte dyrene. Bibelen setter ikke noen klare krav til maten vi spiser.

Kristendommen ble en religion i tiden etter at Jesus døde. Da var de opptatt av å skille seg ut blant de andre religionene. Det var viktig å ha et avslappet forhold til mat og drikke.

Forrige avsnitt

1 / 2

Neste avsnitt
Barn spiser kalkun
Barn spiser kalkun

Høsttakkefest

Høsttakkefest er en gudstjeneste der man takker for alt det gode vi har å spise. Da settes det frem frukt, grønnsaker, brød, kornaks og mye annet godt.

Nattverd

I følge Bibelen spiste Jesus og disiplene hans et måltid like før han ble tatt til fange. Da delte han ut brød og vin, og sa at det var hans kropp og blod.

 

I dag feires nattverd i kristne kirker over hele verden. Da spiser de kristne brød og drikker vin. I kristen tro får man tilgivelse for det gale man gjør gjennom nattverden, og det gjøres til minne om Jesus.

De første kristne

De første kristne fulgte ikke jødiske og romerske matregler. Matreglene var sett på som påbud fra mennesker, og ikke fra Gud.

Julemat

Kristne spiser mye god mat til jul. Noen lar være å spise en stund før jul, for å forberede seg litt ekstra. Da vil alt som har med jul å gjøre smake enda bedre.

I Norge er det vanlig å spise torsk, svineribbe, kalkun eller pinnekjøtt på julaften. I tillegg til julekaker, riskrem, moltekrem, klementiner og marsipan. Vi sparer ikke på noe som helst når årets største høytid kommer.

Katolikkene kommer fra så mange ulike land, så der vil tradisjonene variere en god del.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Nattverd
Nattverd

Kilder:

  • Kværne, Per; Jacobsen Knut A.: Hinduisme i Store norske leksikon på snl.no.
    Hentet 2021 M09 22 fra
    https://snl.no/hinduisme
  • Cohen, Katrine Jutrem; Groth, Bente: Sabbat Store norske leksikon på snl.no
    Hentet 2021 M09 23 fra https://snl.no/sabbat
  • Thomassen, Merete; Rasmussen, Tarald: Nattverd Store norske leksikon på snl.no.
    Hentet 2021 M09 24 fra
    https://snl.no/nattverd
Forrige avsnitt

1 / 5

Neste avsnitt

Bilde- og videorettigheter:

  1. Getty Images
  2. Getty Images
  3. Getty Images
  4. Getty Images
  5. Getty Images
  6. Getty Images
  7. Getty Images
  8. Getty Images
  9. Getty Images
  10. Getty Images
  11. Getty Images
Close Icon

Loading...