Matens plass i religionene

Mat er viktig i alle de fem verdensreligionene. Hver av religionene har sine tradisjoner, og det følger strenge regler med om hva som er lov og ikke lov. For mange familier er det viktig å videreføre disse tradisjonene og reglene til sine barn. Maten spiller en viktig rolle både til hverdag og fest, men aller mest under høytider. Hvilke mattradisjoner har den religionen du tilhører?

Accessibility icon Matens plass i religionene

Religion og mat

Kunnskap om matvaner i ulike land og kjennskap til religiøse kosthensyn er nødvendig for å kunne lage god mat for alle.

Matvaner er forskjellige for hvert land, men kan også variere fra landsdel til landsdel. Det gjelder også forskjellige regler og tradisjoner innenfor ulike religioner.

Tradisjonsmat
Tradisjonsmat

Hinduistiske mattradisjoner

Hva man kan og ikke kan spise, varierer innenfor de ulike trosretningene i hinduismen. Mange er vegetarianere, men hinduer kan også spise kjøtt. I de tilfeller hvor de spiser kjøtt, foretrekker de at dyrene er slaktet raskt (jhatka), siden de mener det påfører dyrene minst smerte.

I hinduismen står familien sterkt, og måltidene er viktige for å samle familien.

Noen hinduer faster, som betyr å ikke spise mat over en lengre tid eller på spesielle ukedager. Men alt i alt er mat viktig for hinduer over hele verden.

I India er nærmere 80 prosent av befolkningen hinduer, så det indiske kjøkken er en viktig tradisjonsbærer.

Indisk måltid
Indisk måltid

Ønsker du å lese hele artikkelen?

Ved å logge inn får du full tilgang til artikkelen, samt Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.

Logg inn med Feide

Ønsker du å prøve ut fullversjonen av Skolerom?
Kontakt oss her!