Dronning av en verden i endring

Fra Dronning Elizabeth II ble født i 1926, og frem til hennes død i 2022 gikk utviklingen i en rasende fart. Hvilke endringer gikk verden gjennom i den britiske dronningens levetid?

Accessibility icon Dronning av en verden i endring

Forvandlingens hundreår

Dronning Elizabeth II av Storbritannia levde i 96 år. Av disse var hun dronning i 70. I løpet av hennes lange liv forandret verden seg enormt.

Da Elizabeth ble født i 1926, var det nok ikke mange som kunne forestille seg hvordan verden kunne bli. Virkeligheten kom til å overgå de fleste sine drømmer og fantasier. Vi har landet på månen, skapt atombomber som kan utslette hele kloden, og fått hele verden i lomma ved hjelp av smarttelefoner.

Vi kan nå se tilbake på et hundreår med enorme endringer i verden. Her følger noen av forandringene dronningen både deltok i og var vitne til.

Forrige avsnitt

1 / 3

Neste avsnitt
Sort/hvitt bilde av Dronning Elizabeth II hilser på folket på en av sine reiser
Sort/hvitt bilde av Dronning Elizabeth II hilser på folket på en av sine reiser

Solen gikk ned over det britiske imperiet

Elizabeth II ble født da det britiske imperiet var det største i verden. Imperiet omfattet  en fjerdedel av verdens befolkning og dekket en tredjedel av jordens landområde. Det ble derfor sagt at solen aldri gikk ned over det britiske imperiet. Etter to verdenskriger gikk det sakte, men sikkert mot slutten for imperiet.

Kart over Det britiske imperiets
Kart over Det britiske imperiets

Samveldet av nasjoner

Etter at imperiet gikk i oppløsning, ble de fleste britiske kolonier selvstendige. 54 land meldte seg inn i det som ble kalt Commonwealth of Nations. Dronning Elizabeth II ble overhode for dette samveldet, som bestod av stater med svært ulik historie, økonomi og kultur. I 2022 ble Gabon og Togo tatt opp som nye medlemmer.

Rollen som overhode er ikke en arvelig rolle, slik som som det å være dronning er. Elizabeth II ble valgt inn av medlemslandenes statssjefer. Det viser at hun var ønsket, til tross for varierende meninger blant medlemslandenes befolkninger. I det store og hele ble hun møtt med respekt.

Den kalde krigen

Under 2. verdenskrig stod stormaktene USA, Storbritannia og Sovjetunionen sammen mot Tyskland, Italia og Japan. De tre landene ønsket å bli imperier på linje med Storbritannia, men tapte historiens blodigste krig. Imperialisme som verdensorden fikk dermed en alvorlig knekk. Etter krigen ble Sovjetunionen en bitter fiende av sine tidligere »allierte». Et iskaldt jernteppe bredte seg utover Europa, og øst stod mot vest. Sovjetisk kommunisme og vestlig kapitalisme kjempet mot hverandre for å spre sin politikk. Sovjetunionens oppløsning i 1991 markerte slutten på den kalde krigen.

Et skittent sovjetisk og amerikansk flagg liggende mot hverandre.
Et skittent sovjetisk og amerikansk flagg liggende mot hverandre.

Månelandingen

Mens de færreste kunne ta et rutefly, utforsket sstormaktene allerede verdensrommet. Konkurransen om å sende mennesket til månen ble raskt en del av den kalde krigen, også kalt romkappløpet. I 1969 tok amerikanerne Neil Armstrong og Buzz Aldrin de første skrittene på månens overflate.

Astronaut på månen ved amerikansk flagg og romfartøy i bakgrunnen
Astronaut på månen ved amerikansk flagg og romfartøy i bakgrunnen

Thatchers revolusjon

Dronning Elizabeth II utnevnte 15 statsministere i sin regjeringstid. Med Storbritannias første kvinnelige statsminister, Margaret Thatcher, kom en politisk flodbølge. Thatchers lederstil ga henne tilnavnet «The Iron Lady». Med henne som statsminister opplevde Storbritannia økonomisk vekst. Likevel fikk hun mye av skylda for rekordstor arbeidsledighet, store sosiale problemer og politisk uro med EU og andre land. Ikke minst Tyskland. Samspillet mellom dronning og statsminister beskrives som profesjonelt, formelt og stivt.

Sort/hvitt-bilde av Margaret Thatcher sittende sidelengs foran skrivepult med ansiktet vendt mot kamera.
Sort/hvitt-bilde av Margaret Thatcher sittende sidelengs foran skrivepult med ansiktet vendt mot kamera.

Falklandskrigen

Falklandskrigen var en militær konflikt mellom Storbritannia og Argentina om Falklandsøyene. Argentina mente øyene var deres, og de okkuperte øygruppen i 1982. Krigen varte i 74 dager før argentinerne måtte gi opp for britene. Siden har øyene vært under britisk styre, men de har en viss grad av selvstyre. Argentina anerkjente aldri britisk kontroll.

Havneområdet sett fra bryggespissen.
Havneområdet sett fra bryggespissen.

Kvinnebevegelsen

Dronning Elizabeth II var en kvinnelig leder og en småbarnsmor. På hennes tid hadde flertallet av kvinner i verden begrensede muligheter for å ta utdanning, skaffe seg jobb eller bli tatt på alvor i politiske debatter.

Kvinnekampen har ført til store endringer. Den har gitt mange kvinner muligheten til å leve slik de selv ønsker. Likevel er det fortsatt en lang vei å gå i mange land. Dronning Elizabeth II har vært et viktig symbol i kampen for kvinners rettigheter.

Dronning Elizabeth II står foran mikrofon og taler ikledd lys kjole. Bak henne sitter en forsamling med mennesker.
Dronning Elizabeth II står foran mikrofon og taler ikledd lys kjole. Bak henne sitter en forsamling med mennesker.

Terrorbølge

I nyere tid har verden opplevd en økt ekstremisme og terrorisme. Starten på denne terrorbølgen kom da 17 mennesker ble drept under OL i München i 1972. Terrorister fra den paramilitære gruppa Svart September drepte israelske utøvere som en reaksjon på krigen mellom Israel og Palestina. Etter det opplevde vi terror i USA da World Trade Center ble angrepet med to kaprede passasjerfly, massedrap på Utøya, bombeangrep på undergrunnen i London og en lang rekke terrorhandlinger.

Terrorangrepet på World Trade Center i New York 9/11
Terrorangrepet på World Trade Center i New York 9/11

Brexit

Brexit (av «Britain» og «exit») er et mye brukt navn på prosessen som førte Storbritannia ut av EU i 2020. Landet hadde vært medlem siden 1973. Prosessen startet med en folkeavstemning om utmeldelse i 2016. Etter flere utsettelser forlot Storbritannia EU 31. januar 2020. Det ble et politisk jordskjelv da det ble kjent at Storbritannia ville ut av unionen de hadde vært med å skape. Politiske partier, statsministere og andre har gjennomgått lange og harde kamper for å få gjennom sitt syn.

Folketog under demonstrasjon. Svær plakat av Boris Johnson med Jokeren-sminke manipulert inn.
Folketog under demonstrasjon. Svær plakat av Boris Johnson med Jokeren-sminke manipulert inn.

Teknologisk utvikling

I løpet av dronningens livstid skjedde en stor teknologisk utvikling. Fra hustelefoner til smarttelefoner i lomma. Fra sort/hvitt-TV til strømmetjenester. Fra papiraviser til sosiale medier.

Dronning Elizabeth II revolusjonerte måten de kongelige kommuniserte med folket på. Hun gjorde sin første offentlige radiosending i 1940. Da var hun 14 år gammel. Hennes egen kroningsseremoni i 1953 var den første kroningen som ble sendt på TV. Det førte til et enormt salg av TV-er. Bare i Storbritannia så 27 millioner mennesker seremonien.

Hun gjorde sin første personlige TV-sending i  1957. Dette var en historisk hendelse fordi det var første gang folk kunne møte henne «privat» på det hun kalte «det nye mediet televisjon».

Dronning Elizabeth sendte sin første e-post allerede i 1976. Den gikk til forsvarsministeren. Kongehuset fikk sin første offisielle hjemmeside i 1997. Den første Twitter-meldingen ble sendt i 2014, og i 2019 kom den første Instagram-posten.

Forrige avsnitt

1 / 4

Neste avsnitt
Sort/hvitt bilde av Dronning Elizabeth II sitter ved et skrivebord vendt mot kamera. Bak henne står en hylle med stor mengde bilderammer.
Sort/hvitt bilde av Dronning Elizabeth II sitter ved et skrivebord vendt mot kamera. Bak henne står en hylle med stor mengde bilderammer.

Et tidsvitne

Dronning Elizabeth II var tidsvitne til en epoke med kolossale forandringer, utfordringer og historiske hendelser. Hun viet livet til sitt embete og satte enorme spor. Hennes sønn, Kong Charles III, har store sko å fylle.

To sedler og tre mynter der dronning er avbildet.
To sedler og tre mynter der dronning er avbildet.

Kilder:

  • Mustad, Erik: Brexit i Store norske leksikon på snl.no. Henta 9. september 2022 frå https://snl.no/Brexit
  • Arntzen, Jon Gunnar: Elizabeth 2. i Store norske leksikon på snl.no. Henta 12. september 2022 frå http://snl.no/Elizabeth_2.

Bilde- og videorettigheter:

    1. NATO
    2. Public domain
    3. Alamy
    4. Getty Images
    5. NASA
    6. Getty Images
    7. Public domain
    8. Getty Images
    9. Communicate New Zealand / National Archives / CNZ Collection
    10. Getty Images
    11. Jannes van den Wouwer
    12. Faksimile YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=mBRP-o6Q85s
    13. YouTube
    14. Frankieleon
Close Icon

Loading...