Kategori: Historie

Albert Einstein

Albert Einstein er nok verdenshistoriens mest geniale vitenskapsmann. Hans tanker om naturens lover har hatt fantastisk betydning for menneskeheten. Albert Einstein ble født i 1879 i Tyskland. Han lanserte den spesielle og den generelle relativitetsteorien – noen tanker om hvordan rom og tid inngår i beregningen av fysikkens lover. Det høres innviklet ut. Og det… Les mer »

Nikola Tesla

Nikola Tesla var mannen som oppfant vekselstrømmen – og han er den vi kan takke for at vi i dag kan bruke et mangfold av tekniske apparater som gjør livet lettere. Nikola Tesla var en dyktig oppfinner, som er blitt kalt «Vestens trollmann». Han viste oss hvilke mange muligheter strøm gir oss i hverdagen. Han… Les mer »

Leonardo da Vinci

Da Vinci var så mye mer enn bare en maler. Den berømte tusenkunstneren fra renessansen fant opp et utrolig antall fantastiske maskiner. Leonardo da Vinci var berømt for sine malerier, men han var også en begavet vitenskapsmann og ingeniør. I tillegg til hans berømte malerier, som Nattverden og Mona Lisa, avslører da Vincis notatbøker en… Les mer »

Michael Faraday

Elektriske motorer, generatorer og transformatorer har vært med på å definere det moderne samfunnet. Den engelske kjemikeren og fysikeren Michael Faraday laget de første eksemplarene av alle disse apparatene. Han var en mer rendyrket vitenskapsmann enn oppfinner, men Faraday var likevel praktisk anlagt. Det gjorde at han kunne finne et praktisk bruksområde for noen av… Les mer »

Arkimedes

Den største og mest kjente oppfinneren i det antikke Hellas var også en av de største matematikerne. Han het Arkimedes fra Syrakus. Heldigvis vet vi mye om hans matematiske bevisføringer ut fra hans egne skrifter. Kunnskap om hans bemerkelsesverdige oppfinnelser har vi kun fordi andre i hans samtid dokumenterte det han gjorde. Arkimedes ble født… Les mer »

Alfred Nobel

Få vitenskapsmenn har etterlatt seg en større arv enn Alfred Nobel. Den svenske kjemikeren fant ikke bare opp dynamitten, han oppfordret også andre vitenskapsmenn og -kvinner til å utforske nye studieretninger da han grunnla verdens mest prestisjetunge pris for intellektuelle prestasjoner: Nobelprisen. Siden prisen ble etablert i 1901, har verdens største begavelser blitt belønnet for… Les mer »

Marie Curie

Trampeklappen fylte auditoriet. Hun trykket hånden og mottok prisen. Hun sammenlignet det med forrige gang hun mottok prisen – den gangen hadde hun mannen ved sin side. Dette var nok et skjellsettende øyeblikk. Hun hadde satt rekord og rystet det mannssjåvinistiske forskermiljøet i grunnvollene verden over. Det er kun én person som har mottatt to… Les mer »

Frida Kahlo

Det sies at når en sommerfugl i Brasil blafrer med vingene, kan det til slutt føre til en tornado i Texas; på samme måte som en tilsynelatende uviktig avgjørelse kan endre et menneskes liv på de mest utenkelige vis. Frida Kahlos sommerfugløyeblikk skjedde 17. september 1925. Hun gikk på bussen på vei hjem fra skolen…. Les mer »

Jeanne d’Arc

Den utrolige historien om bondejenta som rømte sammen med hæren og ble hundreårskrigens martyr. Da den unge bondejenta Jeanne d’Arc ble ført til bålet som hun skulle brennes på, ropte hun opp til himmelen og ba om Guds nåde. Og hva hadde hun gjort? Teknisk sett var det den «kjetterske» oppførselen hennes å kle seg… Les mer »

Sonja Henie

Få norske kvinner har nådd en så omfattende berømmelse som Sonja Henie – jenta som vant en hel verden med et kunstløpstalent som brakte henne helt til Hollywood. Sonja Henie ble født 8. april 1912 og vokste opp på Frogner i Oslo, kun få hundre meter fra skøyteisen på Frogner stadion. Faren drev pelsforretning, og… Les mer »

Trajan: Romerrikets beste keiser

Trajan var en nyskapende statsmann som styrte Romerriket med visdom og moral da det var på sitt mektigste geografisk sett. Men han var også en dyktig strateg. Han erobret blant annet Dakia, en stor bragd som blir dokumentert på den berømte søylen som bærer hans navn. For hans samtidige var han ganske enkelt «den beste»,… Les mer »

Peter den store

Han bygde opp et imperium nærmest fra ingenting, og gjorde det til et av de viktigste i Europa. Da Peter styrte i Russland overvant han flere militære stormakter og la et viktig grunnlag for fremtiden. Hvis man tenker på alt denne tsaren gjorde for å radikalt reformere landets strukturer, for å bryte ned dypt forankrede… Les mer »

Napoleon Bonaparte

Få europeiske herskere har hatt en så eventyrlig livsreise som Napoleon. Han begynte i små kår på Korsika, ble deretter fransk, for så å bli Europas herre. Til slutt endte han på en øy i Atlanterhavet. Den unge offiseren i den franske hæren var bare 24 år da han sto foran den beleirede byen Toulon… Les mer »

Konstantin: I korsets tegn

Han var en modig kriger, en karismatisk leder og en skarp politiker. Konstantin forsto hvor viktig kristendommen kunne bli hvis han samlet imperiet og åpnet dørene for den nye religionen. Denne beslutningen skulle endre verdenshistorien. Høy og imponerende, med kraftig nakke, ørnenese og gjennomtrengende øyne. De samtidige kildene beskriver Konstantin som selve bildet på kraft… Les mer »

Julius Cæsar

Den karismatiske despoten lovet å gjøre Romerriket storartet igjen, men endte med å gjøre seg selv til diktator for resten av livet. Julius Cæsar ble født i juli i år 100 fvt., men måneden juli var ennå ikke oppkalt etter ham, den het Quintilis. Kartago var blitt knust i 146 fvt., og de østgreske maktene… Les mer »

Gustav Adolf den store

Takket være sin militære dyktighet ble han kalt «Løven fra Norden» – og med god grunn. Gustav II Adolf (født 1594) var eldste sønn av svenske kong Karl IX av kongehuset Vasa. Hele hans voksne liv skulle vies krigføring. Det førte til at han endret Sveriges status og gjorde landet til en av de store… Les mer »

George Washington

I dag hylles han som USAs far, men Washingtons vei til legendarisk heltestatus var både farlig og vanskelig. Den 22. februar 1732 ble George Washington født som sønn av en plantasjeeier som holdt slaver. George fikk en blandet utdannelse av forskjellige læremestere, og planene om å gå inn i den britiske marinen falt i fisk… Les mer »

Dwight Eisenhower

Generalen som førte de vestallierte til seier i andre verdenskrig og satt som USAs 34. president. Regnet slo mot taket og vinden hylte i det allierte hovedkvarteret i Southwick House nord for Portsmouth i timene før daggry 5. juni 1944. En hær på 150 000 mann med tusener av skip og fly var klar til… Les mer »

Aleksander den store: Verdensherskeren

Han var en ambisiøs og kultivert stor strateg og elsket det heroiske. Han erobret Hellas og Persia og dro deretter til datidens ytterste verdensgrenser. Her jaget han den umulige drømmen om å bygge et verdensomspennende  imperium. Aleksander den store er kanskje den mest komplekse, mest legendariske og mest fascinerende skikkelsen i antikken. Det manglet ikke… Les mer »

Sir Isaac Newton – Fysikkens far

Sir Isaac Newton regnes som en av verdens største vitenskapsmenn. Når du tar et eple og slipper det, faller det ned på bakken. Det svever ikke i luften – men hvorfor? Det skyldes en mektig kraft i naturen som kalles tyngdekraften. Denne kraften har avgjørende betydning for Jorda og hele vårt univers. Det var Isaac… Les mer »