Bærekraftige matvaner krever kunnskap om matproduksjon og matvarer, god planlegging og gjerne oppfinnsom utnyttelse av matrester. Her finner du tekster og læringsstier som inviterer til refleksjon og skaper bevissthet, og lar elevene utforske hvordan vi kan ta bærekraftige matvalg.
Læringsstier
Her finner du læringsstier med tekster, oppgaver og aktiviteter der elevene kan fordype seg ytterligere. Læringsstiene må deles med elevene som skal arbeide med dem. Åpne læringsstien og trykk «Distribuer». Velg deretter elever fra dine lister. Elevene får opp læringsstien på sin personlige side i Skolerom, og kan arbeide med den derfra.
Mat og helse – 8.-10. trinn – Mat og bærekraft
Halloween: Vi bruker hele gresskaret!
Lokale matvarer
Mindre matsvinn
Oppskrifter
Her finner du forslag til oppskrifter du kan lage med elevene dine. Oppskriftene er fra sikre kilder, Frukt.no og Fiskesprell.no, og vanskelighetsgraden er tilpasset elevgruppen.
Mat og helse – 8.-10. trinn – Oppskrifter
Gulrotkake
Wok med gulrot
Eplekake
Indiskinspirert potetgryte med linser
Spinatpai
Høstgryte med eple og purre
Pizza med paprika og pepperoni
Potetburger
Løk- og potetgrateng
Squashlapper
Sei i en fei
Kremet pasta med brokkoli
Spagetti bolognese
Lettvint fiskesuppe
Easy Peasy fisk
Tom kha sei
Rask sei på asiatisk vis
Artikler
Her finner du artikler i tre lesespor som gir elevene kunnskap om et sunt, variert og bærekraftig kosthold. Samtidig fremmer tekstene utforskning og nysgjerrighet på råvarer og tilberedelse av mat, og god kildekritikk. Trykk på hver enkelt artikkel for å få mer informasjon om den.
Ønsker du å se det relaterte innholdet?
Ved å logge inn får du full tilgang til Lærerrommet med engasjerende læringsstier og oppgaver du kan bruke i undervisningen.