Mat og bærekraft
Bærekraftige matvaner krever kunnskap om matproduksjon og matvarer, god planlegging og gjerne oppfinnsom utnyttelse av matrester. Her finner du tekster og læringsstier som inviterer til refleksjon og skaper bevissthet, og lar elevene utforske hvordan vi kan ta bærekraftige matvalg.
Læringsstier
Her finner du læringsstier med tekster, oppgaver og aktiviteter der elevene kan fordype seg ytterligere. Læringsstiene må deles med elevene som skal arbeide med dem. Åpne læringsstien og trykk «Distribuer». Velg deretter elever fra dine lister. Elevene får opp læringsstien på sin personlige side i Skolerom, og kan arbeide med den derfra.
Mat og helse – 8.-10. trinn – Mat og bærekraft
Det jeg gjør får globale konsekvenser
Det jeg gjør får globale konsekvenser
Alt påvirker alt – og det du gjør får globale konsekvenser.
Fag: Geografi
Trinn: VG1, VG1 SF
Halloween: Vi bruker hele gresskaret!
Halloween: Vi bruker hele gresskaret!
Denne læringsstien vil du bruke både hjemme og på skolen. Du skal reflektere over viktigheten av å bruke alle deler av råvarene i matlaging, og her gjelder det gresskar. Avslutningsvis skal du skjære ut et skummelt gresskar og lage utstilling på skolen!
Fag: Mat og helse
Trinn: 5. trinn, 6. trinn, 7. trinn, 8. trinn, 9. trinn, 10. trinn
Lokale matvarer
Såkalt kortreist mat – altså mat som produseres i nærheten av der det selges – er viktig av miljøhensyn. Hva som er kortreist mat vil variere etter hvor man bor. Hvilke matvarer finnes i ditt nærmiljø? Hvordan kan disse matvarene brukes i ulike matretter?
Fag: Mat og helse
Trinn: 8. trinn, 9. trinn, 10. trinn
Mindre matsvinn
Matproduksjon krever mye ressurser. Mat er en begrenset ressurs. Å begrense matsvinn er derfor viktig. Men hvordan gjør man det? I denne læringsstien skal vi utforske hvordan vi kan forhindre unødvendig matsvinn.
Fag: Mat og helse
Trinn: 5. trinn, 6. trinn, 7. trinn, 8. trinn, 9. trinn, 10. trinn
En appell for appelsinen
Denne læringsstien er tverrfaglig; norsk og samfunnsfag. I den norskfaglige delen skal elevene arbeide med retorikk og argumentasjon – mens det i samfunnsfag er fokus på bærekraftig utvvikling.
Estimert tid: 3–4 undervisningstimer â 45 minutter + 2-4 leselekser
Fag: Norsk, Samfunnsfag
Trinn: 5. trinn, 6. trinn, 7. trinn, 8. trinn, 9. trinn, 10. trinn
Oppskrifter
Her finner du forslag til oppskrifter du kan lage med elevene dine. Oppskriftene er fra sikre kilder, Frukt.no og Fiskesprell.no, og vanskelighetsgraden er tilpasset elevgruppen.
Mat og helse – 8.-10. trinn – Oppskrifter
Gulrotkake
Mange synes at den saftigste og beste kaken er gulrotkake. Og med rette! Revne gulrøtter gjør denne kaken ekstra saftig.
Kilde: Frukt.no
Trinn: 8. trinn, 9. trinn, 10. trinn
Wok med gulrot
En nydelig og enkel wok hvor gulrot får spille hovedrollen. I en wok kan du bruke det som finnes av grønnsaker. Det er en super måte servere litt ekstra grønnsaker på. Perfekt middag når du ønsker et kjøttfritt alternativ eller du har ryddet i kjøleskapet. På Frukt.no finner du oppskrift som kan tilpasses antall porsjoner.
Kilde: Frukt.no
Trinn: 8. trinn, 9. trinn, 10. trinn
Eplekake
Et lunt stykke eplekake med vaniljeis eller pisket krem til er definitivt et av høstens høydepunkter.
Kilde: Frukt.no
Trinn: 8. trinn, 9. trinn, 10. trinn
Indiskinspirert potetgryte med linser
Indiskinspirert potetgryte med linser
Enkel og kjempegod vegetargryte med poteter, linser, tomater og eksotisk krydder. På Frukt.no finner du oppskrift som kan tilpasses antall porsjoner.
Kilde: Frukt.no
Trinn: 8. trinn, 9. trinn, 10. trinn
Spinatpai
Oppdag enkelheten ved å lage en deilig pai. Frukt.no sin spinat- og vårløk pai er en ekte smaksopplevelse med sin friske spinat, saftige vårløk og raffinerte hint av estragon. På Frukt.no finner du oppskrift som kan tilpasses antall porsjoner.
Kilde: Frukt.no
Trinn: 8. trinn, 9. trinn, 10. trinn
Høstgryte med eple og purre
Høstgryte med eple og purre
En enkel og smakfull gryterett med høstens grønnsaker og epler. Med brune bønner er dette en helt super vegetarisk middag. Du kan bruke de grønnsakene du liker best i denne gryta, og det er en fin måte å få brukt opp grønnsaksrester på. På Frukt.no finner du oppskrift som kan tilpasses antall porsjoner.
Kilde: Frukt.no
Trinn: 8. trinn, 9. trinn, 10. trinn
Pizza med paprika og pepperoni
Pizza med paprika og pepperoni
Her en deilig pizza med rød og gul paprika, friske krydderurter og pepperoni og med en grønn frisk salat til. Smaker godt og ser godt ut. På Frukt.no finner du oppskrift som kan tilpasses antall porsjoner.
Kilde: Frukt.no
Trinn: 8. trinn, 9. trinn, 10. trinn
Potetburger
Smakfulle burgere hvor potet er hovedingrediens. Har du «potetrester» så kan du gjerne bruke dem også. På Frukt.no finner du oppskrift som kan tilpasses antall porsjoner.
Kilde: Frukt.no
Trinn: 8. trinn, 9. trinn, 10. trinn
Løk- og potetgrateng
En grateng kan du servere som en selvstendig rett med godt brød til eller som tilbehør til det meste av middagsretter. På Frukt.no finner du oppskrift som kan tilpasses antall porsjoner.
Kilde: Frukt.no
Trinn: 8. trinn, 9. trinn, 10. trinn
Squashlapper
Disse næringsrike og smakfulle lappene er et ideelt valg for en sunn snack eller et lettvint måltid. På Frukt.no finner du oppskrift som kan tilpasses antall porsjoner.
Kilde: Frukt.no
Trinn: 8. trinn, 9. trinn, 10. trinn
Sei i en fei
En kjempeenkel tomatbasert gryterett med sei. Denne kommer alle til å elske! På Fiskesprell finner du oppskrift for fire porsjoner. Her må elevene regne om, dersom de skal lage et annet antall porsjoner.
Kilde: Fiskesprell.no
Trinn: 8. trinn, 9. trinn, 10. trinn
Kremet pasta med brokkoli
Kremet pasta med brokkoli
En enkel og rimelig middagsrett som garantert vil falle i smak. Du kan smake til med det du ønsker. På Frukt.no finner du oppskrift som kan tilpasses antall porsjoner.
Kilde: Frukt.no
Trinn: 8. trinn, 9. trinn, 10. trinn
Spagetti bolognese
En ekte italiensk spagetti bolognese inneholder like mye revne gulrøtter som kjøtt i sausen. På Frukt.no finner du oppskrift som kan tilpasses antall porsjoner.
Kilde: Frukt.no
Trinn: 8. trinn, 9. trinn, 10. trinn
Lettvint fiskesuppe
Denne oppskriften på lettvint fiskesuppe er superenkel å lage til mange og smaker utrolig godt. I tillegg til torsk kan man tilsette reker like før servering. På Fiskesprell finner du oppskrift for fire, ti og tretti porsjoner. Her må elevene regne om, dersom de skal lage et annet antall porsjoner.
Kilde: Fiskesprell.no
Trinn: 8. trinn, 9. trinn, 10. trinn
Easy Peasy fisk
Denne oppskriften på fiskeform med potetmos er superenkel å lage! På Fiskesprell finner du oppskrift for fire og ti porsjoner. Her må elevene regne om, dersom de skal lage et annet antall porsjoner.
Kilde: Fiskesprell.no
Trinn: 8. trinn, 9. trinn, 10. trinn
Tom kha sei
Tom kha-suppe er en klassisk thairett basert på kokosmelk og asiatiske urter, tradisjonelt tilberedt med kylling (tom kha gai). Prøv Fiskesprell.no sin superenkle variant med sei i hovedrollen! På Fiskesprell finner du oppskrift for fire porsjoner. Her må elevene regne om, dersom de skal lage et annet antall porsjoner.
Kilde: Fiskesprell.no
Trinn: 8. trinn, 9. trinn, 10. trinn
Rask sei på asiatisk vis
En rask og enkel rett med asiatiske sauser som garantert vil falle i smak hos barna. På Fiskesprell finner du oppskrift for fire og ti porsjoner. Her må elevene regne om, dersom de skal lage et annet antall porsjoner.
Kilde: Fiskesprell.no
Trinn: 8. trinn, 9. trinn, 10. trinn